Nationale Auto Pas

Nationale Auto Pas, kortweg NAP, is de enige, onafhankelijke instantie in Nederland die kilometerstanden van auto’s registreert. Deze worden opgeslagen in een databestand en kunnen worden opgevraagd door alle deelnemende autobedrijven – merkgebonden dealerbedrijven en universele autobedrijven – in Nederland. Tevens is inzage mogelijk bij ANWB keuringsstations in Amsterdam, Den Haag, Rotterdam en Utrecht.

Alle nieuwe auto’s worden automatisch in de NAP databank opgenomen. Auto’s die niet door een officieel aangestelde importeur zijn ingevoerd, worden altijd door de RDW gekeurd. De RDW geeft de kilometerstand door aan NAP.

Een autobedrijf registreert de kilometergegevens bij onderhoud en APK-keuring en geeft ze door aan de NAP databank. Zo wordt de kilometergeschiedenis van de auto opgebouwd. Kilometerstanden worden daarnaast ook vastgelegd en doorgegeven bij reparatie, schadetaxatie, inruiltaxatie, in- of verkoop en opname in de handelsvoorraad.

Alle merkgebonden dealerbedrijven en het merendeel van de universele autobedrijven in Nederland zijn aangesloten bij NAP. Zo zijn alle BOVAG autobedrijven aangesloten.

De consument kan bij ieder bij NAP aangesloten bedrijf inzage krijgen in de kilometerhistorie van een auto. Hiervoor gelden spelregels, zoals vermeld in de Algemene Voorwaarden van deelname aan de Nationale Auto Pas.

Bij aanschaf van een occasion ontvangt U de Nationale Auto Pas.

Top